La muntanya russa que s’acosta

2021 ha començat amb la irrupció de la tempesta Filomena, que va empènyer el preu de l’energia fins a nivells rècord, no obstant això, a principis de febrer, els preus han tornat a zona de mínims.

Com comentàvem fa uns dies, l’escalada de gener es va deure a factors conjunturals, com l’augment dels preus d’emissió de CO₂ en els mercats europeus, la baixa producció de les energies renovables, l’augment de preu del gas natural per problemes de subministrament o el clàssic factor hivernal, aconseguint-se uns preus pròxims als 100 €/MWh. Al febrer, no obstant això, l’entrada amb força de les energies renovables i una demanda continguda gràcies a una climatologia generosa, va fer que el mercat diari del dia 9 tanqués amb un preu pròxim als 7 €/MWh. Un autèntic Dragon Khan energètic en pocs dies!

Desafortunadament, la muntanya russa dels preus de l’energia no ha fet més que posar-se en marxa. Ens espera una temporada de caigudes en picat, ascensos vertiginosos, loopings i tirabuixons. Cordin-se els cinturons!
Recentment, per exigències de la Comissió Europea, l’operador del mercat ha eliminat els límits mínims (0 €/MWh) i màxims (180 €/MWh) del preu de l’electricitat, per a operar en els mercats diari i intradiari. En aquest escenari, la constant variació de la generació no gestionable, com és el cas de l’energia solar o l’energia eòlica, dificultarà la coordinació entre l’oferta (generació) i la demanda (consum), la qual cosa provocarà un continu ball de preus, especialment mentre no existeixin sistemes de magatzematge energètic a gran escala.

Malgrat això, els consumidors hem d’estar tranquils. En principi, són els agents i les comercialitzadores els qui ocuparan la primera vagoneta de la muntanya russa i, encara així, hauran de mantenir la calma, transitant en un mercat tan arriscat i volàtil, per a obtenir preus estables i predictibles que oferir als seus clients. Ara bé, si ens agrada el risc, també podem ocupar el nostre lloc en la vagoneta de la muntanya russa, fer la travessia pel nostre compte, indexar-nos al mercat i esperar que ens facin la foto del preu en el moment òptim, amb la nostra millor cara (o no).

La decisió és vostra.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *