Per què pugen els preus de l’energia?

Des de fa uns dies la premsa ens adverteix que el preu de l’energia ha pujat fins a màxims històrics i que la factura energètica pujarà; es parla de pujades superiors al 25%. Tranquil·litat!   Més enllà del sensacionalisme de la premsa i de l’habitual picabaralla política, els preus de l’energia en els mercats majoristes, tant el gas natural com l’electricitat, són influenciats per factors fonamentalment conjunturals.

En aquesta ocasió, al típic factor hivernal cal afegir l’augment dels preus per emissió de CO2 als mercats europeus, la baixa producció de fonts renovables com l’eòlica o la solar i, finalment,  l’augment dràstic del preu del gas natural, especialment del mercat ibèric que ha vist com, a més de l’augment de la demanda típica d’aquests mesos, s’ha afegit un problema tècnic (i esporàdic) del subministrament provinent d’Algèria i una onada de fred simultània a l’Àsia. S’ha produït, el que alguns anomenen una tempesta perfecta que ha empès els preus de l’electricitat al voltant dels 100 €/MWh.

No obstant això, és molt important recordar alguns matisos. El mercat majorista diari, conegut com a pool, és només un indicador puntual del preu en un moment determinat. Hi ha referències més representatives del preu de l’energia a mig o llarg termini, com és el mercat de futurs. En aquest mercat es pot veure la tendència subjacent del sector elèctric, que continua indicant una tendència a la baixa, cap als 40€/MWh. A més, cal destacar també que aquells clients que han negociat el preu de l’energia i han tancat un preu fix no s’haurien de veure afectats per aquestes pujades conjunturals. En el cas dels consumidors domèstics, els que tenen contractada la tarifa PVPC (la tarifa regulada) veuran reflectides les pujades d’aquests dies en la seva propera factura de la mateixa forma que es van reflectir els importants  descensos de preus provocats per les caigudes dels mercats majoristes durant el 2020 derivats de la crisi COVID-19.

La conclusió és que el consumidor, lluny de deixar-se portar pels articles escalfats que apareixen a la premsa i els habituals dards polítics interessats, tenen l’alternativa de negociar regularment amb les comercialitzadores i obtenir preus estables i predictibles. Un consumidor format i informat és essencial perquè el mercat funcioni i podem dur a terme, tots plegats, una transició energètica que no deixi a ningú enrere.

Text originalment publicat en el blog del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona (https://blog.enginyersbcn.cat/2021/01/12/per-que-pugen-els-preus-de-lenergia/)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *